Fenomén filtre
V poslednom období sa na Slovensku
v tlači objavujú informácie o nízkej kvalite pitnej vody, šírené
dá sa povedať, koordinovane v súčinnosti s obchodnými zámermi
obchodníkov ponúkajúcich filtre na čistenie vody. Je pravda, že
existujú i tzv. neverejné vodovody, ktoré neprevádzkujú vodárenské
spoločnosti a v ktorých kvalita vody žiaľ nie je monitorovaná
a ani garantovaná (patria k nim mnohé obecné vodovody).
Môže sa stať aj to, že napriek tomu, že vodárenské spoločnosti
„privedú“ kvalitnú vodu po domovú prípojku a bytový dom má vnútorné
rozvody v takom nevhodnom stave, že to ovplyvní kvalitu vody v
negatívnom zmysle.
Existujú však aj ľudia, ktorí sa rozhodnú pod vplyvom odporúčania
obchodníka a v dobrej viere, že svojej rodine poskytne dokonalý
pitný režim, zakúpiť často nie práve lacný filter na vodu.
Pre všetkých a špeciálne pre poslednú kategóriu máme jedno odporúčanie.
Venujte pár minút nasledujúcim riadkom, ktoré pre Vás pripravili
renomovaní odborníci.
Čistá voda v domácnosti nie
je luxus
Proces úpravy vody a jeho kontrola má na Slovensku svoju tradíciu,
ktorej korene siahajú ďaleko do minulého storočia, keď úprava
vody začala výrazne podliehať legislatívnym predpisom. Tie sa
neustále sprísňujú, o čom svedčí aj rad nových schválených legislatívnych
právnych noriem v poslednom období. Dôsledkom tohto vývoja aj
vodárenské spoločnosti, ktoré zásobujú v rámci Slovenska cca 84,3%
nielenže sledujú kvalitu pitnej vody, ale aj neustále zdokonaľujú
technológie na jej úpravu.
Vodárenské spoločnosti, ktoré sú prevádzkovateľom verejného vodovodu,
sú povinné zabezpečovať sledovanie kvality vody odoberanej z vodárenského
zdroja počas jej akumulácie, úpravy a dopravy až k odberateľovi.
Dodávaná pitná voda musí spĺňať všetky požiadavky vyhlášky MZ
SR. 354/2006 Z.z. o požiadavkách na pitnú vodu a kontrolu kvality
pitnej vody, tzn. musí byť dodávaná zdravotne bezchybná voda.
Podľa citovanej vyhlášky, ktorá ustanovuje rozsah, početnosť a
kritériá kontroly, je sledovaných 82 ukazovateľov, limitujúcich
koncentrácie toxických, alebo inak zdraviu škodlivých látok, medzi
ktoré patria aj v článku spomínané trihalometány, dusičnany
a ďalšie prvky.
Ukazovatele kvality pitnej vody majú 5 druhov limitných hodnôt
podľa zdravotnej významnosti, od doporučených hodnôt, až po „najvyššiu
medznú hodnotu„ a „medznú hodnotu referenčného rizika“. Prekročenie
niektorého z posledných dvoch druhov limitných hodnôt vo vybraných
ukazovateľoch vylučuje použitie vody ako pitnej v plnom rozsahu.
Pravidelná kontrola kvality pitnej vody z hľadiska pôsobnosti
prevádzkovateľa je vykonávaná v zmysle harmonogramu schváleného
Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a u spotrebiteľa kontrolujú
kvalitu pitnej vody priamo regionálne úrady verejného zdravotníctva.
V prípade, ak by došlo k prekročeniu limitov, orgán na ochranu
zdravia, resp. RÚVZ okamžite nariaďuje opatrenia v záujme ochrany
zdravia ľudí, resp. podľa závažnosti môže zakázať používať vodu
ako pitnú. Systém sledovania kvality pitnej vody je v zmysle platnej
legislatívy zavedený tak, aby žiaden zo zásobovaných objektov
nebol vynechaný
z kontroly.
Preto publikované informácie o klesajúcej kvalite pitnej vody
považujeme za zavádzajúce pre laickú verejnosť. Zvlášť formulácie
typu „Cudzinci, ktorí k nám prichádzajú pracovať a žiť často zisťujú,
či technické vybavenie bytu má aj filtrovanie vody.“, pretože
nie sú definované ani krajiny, z ktorých spomínaní cudzinci prichádzajú
a treba podotknúť, že v mnohých krajinách, predovšetkým v Amerike,
kde sa zaviedli domáce filtre, bola voda dodávaná do rozvodnej
siete po dezinfekcii bez predchádzajúcej úpravy. Je teda pochopiteľné,
že ak si neoverili kvalitu vody na Slovensku, majú záujem o filtre
v byte.
Ťažisko zabezpečenia zdravotne vhodnej kvality vody v našich podmienkach
spočíva v ochrane vodárenského zdroja,
v optimálnej technológii úpravy vrátane dezinfekcie. Na riešení
problematiky hromadného zásobovania obyvateľstva sa podieľa viacero
odborníkov z rôznych rezortov, najmä z rezortu životného prostredia
a zdravotníctva.
Prečo je nutné dezinfikovať
Práve dezinfekcia vody v procese úpravy kvality pitnej vody zohráva
dôležitú úlohu. Druh a spôsob dezinfekcie schvaľuje príslušný
orgán na ochranu zdravia a je navrhovaný tak, aby bola dezinfekcia
účinná a pritom nedošlo k ovplyvneniu senzorických vlastnosti
vody (pach, chuť) ani k tvorbe spomínaných trihalometánov. Na
tento účel je striktne stanovená koncentrácia voľného chlóru (0,3
mg/l) aj ďalších dezinfekčných prostriedkov v rozvodnej sieti.
Kvalita vody, ktorú dodávajú vodárenské spoločnosti do rozvodnej
siete (predovšetkým z podzemných zdrojov), často spĺňa podmienky
Vyhlášky.151/2004
z hľadiska mikrobiológie aj bez dezinfekcie. Vzhľadom na prísne
legislatívne predpisy musíme však aj túto upravovať,
aby nedošlo k rekontaminácii v rozvodnej sieti.
Domové filtre používané aj na odstránenie zlúčenín chlóru predstavujú
riziko nadmerného rozmnožovania mikroorganizmov,
a tým aj možnú príčinu vzniku vodou prenosných ochorení. Základné,
často prezentované atribúty filtrov síce platiť môžu,
ale umiestnenie, režim prevádzky (neskorá výmena náplne, neznalosť
kvality upravovanej vody), nadmerný prietok vody upresnené nie
sú. A výsledkom je, že voda býva úspešne a nákladne zhoršovaná.
Problematika tzv. energetickej vody je na súčasnej úrovni odborných
poznatkov preskúmaná nedostatočne z hľadiska zdravotných účinkov.
Preto ju ani EÚ ani Svetová zdravotnícka organizácia (SZO) neodporúča
ako jeden z možných spôsobov úpravy kvality vody určenej na ľudskú
spotrebu, jej využitie vidíme najmä pri vybraných liečebných procesoch.
Tvrdenie apelujúce na mimoriadne priaznivé účinky „aktivovanej
vody“ na ľudský organizmus si predsa vyžadujú i odborné dôkazy.
Takže na záver o filtroch
Predajcovia tzv. vodných filtrov
využívajúc nízku informovanosť spotrebiteľov, ponúkajú zariadenia
napr. na princípe membránovej separácie, iónovej výmeny, reverznej
osmózy, ktoré vyrábajú demineralizovanú vodu zbavenú takmer všetkých
rozpustených minerálnych látok. Človek je adaptovaný od prírody
na vodu s obsahom minerálnych solí. Preto je jednoznačne nevhodné
permanentné používanie odsolenej vody. Podľa spracovaných štúdií
SZU Praha pitie demineralizovanej vody vedie k poruchám metabolizmu
minerálnych látok (vápnik, sodík), k odvápneniu kosti, ku zvýšenému
riziku úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby. Pitie takejto vody
predstavuje tiež zvýšené riziko toxického pôsobenia ťažkých kovov
prijímaných stravou. Zároveň sa zistilo, že pri varení v demineralizovanej
vode dochádza
k vysokým stratám potrebných minerálov z potravín (niekedy až
70%). V tejto súvislosti je treba zdôrazniť, že aj dodatočné obohacovanie
vody vápnikom (prípadne horčíkom) je málo účinné.
Používanie filtračných zariadení na úpravu kvality vody je vhodným
riešením v prípadoch, ak voda dlhodobo nevyhovuje hygienickým
kritériám, a to vo vybraných ukazovateľoch, ktoré predstavujú
bezprostredné ohrozenie zdravia spotrebiteľov. Ide predovšetkým
o látky spôsobujúce odchýlky od senzorických vlastnosti vody (farba,
zákal a pod.). Významná je tiež možnosť ich použitia v prípade
prekročenia limitných hodnôt dusičnanov, chlórovaných uhľovodíkov,
výnimočne toxických kovov, a to len v prípade ak nie je možné
zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou iným spôsobom. Pritom treba
zdôrazniť, že z hľadiska ochrany zdravia to nie je definitívne
riešenie. Voda upravovaná takýmto spôsobom sa v žiadnom prípade
nesmie používať na prípravu stravy pre dojčatá, pretože nikdy
nie je záruka 100 % účinnosti (dlhodobé odstavenie filtra, prekročenie
kapacity a pod.). Podotýkame, že každá nová technológia na úpravu
kvality vody musí mať
v zmysle platnej legislatívy posudok Hlavného hygienika, ktorý
obsahuje aj podmienky stanovujúce jej používanie.
Spotrebiteľ by sa mal zaujímať o to, či je nevyhnutné kvalitu
vody z vodovodného potrubia doma upravovať pomocou tzv. vodných
filtrov a pokiaľ áno, tak akého typu, aby menej podliehal reklamnému
vábeniu rôznych výrobcov a predajcov takýchto zariadení, ktorých
prioritou je dosiahnutie finančného zisku.
K správnemu rozhodnutiu je veľmi dôležité
mať k dispozícii spektrum pravdivých a neskresľovaných informácií.
Zdroj: Vodárenské pohľady, článok: Ing. Bratská Zuzana, Regionálny
úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, Ing. Riganová
Nataša, VVS, a.s.