Pitný režim
Správny pitný režim má pre náš organizmus mimoriadne dôležitý význam
nielen s pribúdajúcimi, čoraz teplejšími dňami.
Denne človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním cca 3 litre
vody z organizmu, ktorú treba doplniť. Toto je možné dosiahnuť správnym
pitným režimom. Podľa informácií z Úradu verejného zdravotníctva
(ÚVZ) SR v Bratislave platia v letnom období najmä tieto zásady
správneho pitného režimu:
• dospelý človek by mal vypiť denne aspoň 3 litre tekutín (samozrejme
v prípade väčších strát tekutín potením treba adekvátne zvýšiť ich
príjem, ale súčasne treba brať do úvahy prípadnú diagnózu osoby
- ide najmä o kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia).
• tekutiny dopĺňať najmä konzumáciou pitnej vody, ale uvedomiť si,
že aj v iných potravinách sú tekutiny (ovocie, zelenina, polievky)
• vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo
veľké množstvo (nespoliehať sa na smäd!)
• nepiť veľmi studené nápoje
• obmedziť pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok, príp. ju konzumovať
s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým
účinkom kávy kompenzovala
• obmedziť pitie alkoholických nápojov
• pri nákupe minerálnych vôd vždy treba zohľadniť zdravotný stav!!!
• najmä u starších ľudí býva vekom potlačený pocit smädu, z čoho
vyplýva, že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem
tekutín.
Hygienické zásady
A ešte jedna zásada, na ktorú hygienici neustále upozorňujú: V období
letných horúčav treba viac ako inokedy dbať pri príprave, skladovaní
a manipulácii s potravinami a nápojmi na uplatňovanie hygienických
zásad, dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko kontaminácie
mikroorganizmami. Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky
rizikových potravín, ako sú napríklad dojčenská a detská výživa,
lahôdky, cukrárske výrobky, spomínaná zmrzlina a v neposlednom rade
aj všetko to, čo pijeme. Nealko nápoje a stolové či minerálne vody
v umelohmotných fľašiach, na ktoré svieti slnko, nie sú práve najzdravšie.
Sú azda najtypickejším príkladom toho, ako sa v lete porušujú hygienické
zásady skladovania a manipulácie s nápojmi.
Ako
to je s minerálkami v pitnom režime
Podľa informácií z ÚVZ v Bratislave ani s minerálkami to nemôžeme
preháňať. Úrad dáva do pozornosti, že ani prírodné minerálne vody
nemožno konzumovať neobmedzene. Vzhľadom na svoje zloženie síce
priaznivo pôsobia na ľudský organizmus, ale ako nápoj sú vhodné
len v primeranom množstve. Minerálne vody sú podľa
Potravinového kódexu SR z 15. marca 2004 upravujúceho problematiku
prírodných minerálnych vôd, pramenitých vôd a balených pitných vôd,
v podstate zriedenými roztokmi rozličných solí, stopových prvkov
a plynov. Od pitnej vody sa odlišujú aj určitým množstvom voľného
oxidu uhličitého. Minerálna voda môže obsahovať prirodzený oxid
uhličitý, zvykne byť však aj oxidom uhličitým dodatočne obohatená,
tzv. sýtená. „Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov
a môže priaznivo ovplyvniť chuť minerálnej vody a v malom množstve
podporiť trávenie. Napriek tomu nie je konzumácia sýtenej minerálnej
vody vo väčšom množstve vhodná. Je totiž kyslejšia, môže vyvolávať
žalúdočné problémy, a to nielen u detí. Pri príprave stravy pre
kojencov je potrebné kysličník uhličitý odstrániť varom,“ uvádza
sa na internetových stránkach ÚVZ SR.
Nehovoriac už o kategórii liečivých
minerálnych vôd, ktoré majú veľmi vysoký obsah niektorých minerálnych
látok a stopových prvkov a sú vlastne liekom. „Hodia sa na občasnú,
najlepšie lekárom indikovanú pitnú kúru počas kratšieho časového
obdobia,“ prízvukujú odborníci z ÚVZ SR.
Naopak, v prospech dennej konzumácie
pitnej vody z verejných vodovodov hovoria aj ďalšie skutočnosti
- pri nákupe minerálnej vody si treba vždy starostlivo preštudovať
jej zloženie a obsah minerálnych látok. Vody s vyššou mineralizáciou
nie sú totiž vhodné na pravidelné pitie. Napríklad vody so zvýšeným
obsahom fluóru (nad 1,5 mg/l) nemožno v žiadnom prípade podávať
deťom. Podľa hygienikov z ÚVZ SR by sa „prírodné minerálne vody
nemali konzumovať trvalo“, keďže „niektoré minerálne vody nie sú
v závislosti od zloženia vhodné pre ľudí trpiacich určitým ochorením
srdca, obehového systému, ľadvín“.
Stolové vody?
Argument o nadmernej minerálizácii vôd a ich zrejmej nevhodnosti
na bežné používanie sa mnohí snažia „prekonať“ tým,
že namiesto minerálok kupujú v obchodoch iné druhy balených vôd,
ktoré sú vraj zdravšie. Potravinový kódex SR okrem
minerálnych vôd definuje aj pramenité vody a balené
pitné vody, ktoré majú nižšiu mineralizáciu ako prírodné
minerálne vody, ale ani tie by sa nemali konzumovať trvalo a nikdy
nie viac ako 2 litre za deň. Pre pitie čistej pitnej vody
z vodovodu však neplatia nijaké obmedzenia!
A
na záver...
Otvorená fľaša s minerálnou vodou by sa mala skladovať v chlade
a temne a spotrebovať najneskôr do 3 - 4 dní. Oxid uhličitý zabraňuje
rozmnožovaniu mikroorganizmov, takže sýtená voda všeobecne vydrží
dlhšie ako "tichá", ktorú je potrebné skladovať
v chladničke a čo najrýchlejšie vypiť. A čo sa týka pramenitých
a balených stolových vôd, aj na ich prepravu, uskladňovanie
a predaj kladú Zákon o potravinách a Potravinový
kódex SR vysoké nároky. Nemali by byť vystavené slnku a
teplu, lebo vzniká riziko kontaminácie výluhov z plastu.
Slnečné žiarenie a vyššie teploty podporujú aj nadmerné
množenie vo vode prirodzene prítomných baktérií. To môže
viesť minimálne k nepriaznivým chuťovým zmenám, u citlivých osôb
aj k nešpecifickým zdravotným problémom. Otvorená fľaša stolovej
vody vydrží ešte menej než fľaša s minerálkou. Aj keď je v chladničke,
mala by sa skonzumovať do dvoch dní. |