Fámy
či fakty?
Ovplyvňuje zafarbenie kvalitu pitnej vody?
Ohrozuje sfarbenie vody Vaše zdravie?
Je potrebné sa znepokojovať?
V
súvislosti s pitnou vodou z nevedomosti alebo nedostatočnej informovanosti
vznikajú rôzne fámy, ktoré považujeme za nutné vyvrátiť a dôkladne vysvetliť.
Je
možné, že z Vášho vodovodného kohútika niekedy nemusí tiecť krištáľovo
čistá, priezračná voda, ale môže mať isté zafarbenie: biele alebo „hrdzavé“.
Ani v jednom ani v druhom prípade však nie je žiaden dôvod na
paniku. Napriek tomu, že to môže vyvolávať obavu, či je takáto voda zdravá
a pitná, je potrebné zdôrazniť, že toto zafarbenie nemá žiaden vplyv na
chuťovú kvalitu vody a v žiadnom prípade nijakým spôsobom neohrozuje Vaše
zdravie.
Biele
zafarbenie vody
Biele zafarbenie vody je spôsobené nasýtením vody vzduchom. Pri kontakte
studenej vody z verejného vodovodu s teplejšími vnútornými rozvodmi vo
Vašom dome alebo pri opravách vodovodného potrubia, keď sa do siete dostane
vzduch, vzniká množstvo drobných bubliniek rozptýlených vo vode, ktoré
vytvárajú dojem bielej farby. Napokon, o také isté bublinky sa výdatne
starajú tzv. perlátory, ktoré si niektorí spotrebitelia montujú na vodovodné
batérie, kde sa tento vzduch z vody uvoľní a veľké množstvo drobných bubliniek
vytvorí jej „mliečne“ zafarbenie.
Rozhodne
však nie je dôvod znepokojovať sa. Biele sfarbenie vody spôsobené uvoľneným
vzduchom nemá žiaden vplyv na chuť vody ani na jej kvalitu, rozhodne teda
nijako negatívne neovplyvňuje Vaše zdravie. Vzduch z vody postupne vyprchá,
takže stačí, ak necháte vodu v pohári niekoľko minút odstáť. Voda bude
opäť čistá a priezračná. 
Hrdzavé
zafarbenie
Hrdzavé zafarbenie vody spôsobujú častice oxidu železa, ktoré vznikajú
koróziou vnútorných stien vodovodného potrubia. Tieto častice sa za normálnych
okolností usadzujú na stenách potrubia. Pri zvýšení prietoku vody, pri
manipulácii s uzávermi, pri opravách alebo údržbe rozvodných sietí a pod.,
sa častice oxidu železa môžu uvoľniť do dodávanej pitnej vody a spôsobiť
tak jej sfarbenie.
Opäť
však nie je dôvod znepokojovať sa. Ani hnedé sfarbenie vody spôsobené
zvýšeným obsahom železa nepredstavuje ohrozenie zdravia. Negatívne pôsobí
len na vzhľad a chuť pitnej vody. Ak dôjde k odstávke pitnej vody v určitom
úseku, následne po odstránení poruchy sa kvalita vody kontroluje.
Aby
Vám z vodovodnej batérie opäť tiekla priezračná, čistá voda, stačí ju
nechať chvíľu odtiecť. Pokiaľ by sa však zdalo, že hrdzavo sfarbená voda
tečie príliš dlho, alebo že sa tento jav opakuje príliš často, mali by
ste kontaktovať pracovníkov vodárenskej spoločnosti.
Chlór
v pitnej vode
Niektorí ľudia sa nazdávajú, že voda z vodovodnej siete je „silne chlórovaná“
a preto majú obavu ju piť. Pravdou však je, že chlórovanie vody je nielenže
potrebné a vyplýva priamo zo zákona, ale koncentrácia chlóru je v zmysle
príslušných noriem taká nízka, že v žiadnom prípade ani len teoreticky
nemôže poškodzovať zdravie tých, ktorí ju pijú.
Chlór
sa vo vodovodných sieťach používa na dezinfekciu, zabraňuje množeniu baktérií.
Pôsobí podobne ako potravinový konzervačný prostriedok a zaručuje zachovanie
kvality vody dodávanej odberateľom z hľadiska nezávadnosti.
Chlórovanie
je dominantnou metódou dezinfekcie, ktorá sa používa už viac ako 50 rokov
na celom svete. Výhodou je jeho vysoká účinnosť a relatívna stálosť vo
vodných roztokoch, hlavne za neprístupu svetla. Ako jednu z najbezpečnejších
metód dezinfekcie ju odporúča Svetová zdravotnícka organizácia WHO.
Voda
opúšťa úpravňu vody vo výbornej bakteriologickej kvalite a obsahuje len
minerálne látky potrebné pre Vaše zdravie, najmä soľ a minerály. Aby bola
táto kvalita zachovaná až po Vašu vodovodnú batériu a aby bolo zabránené
akémukoľvek nebezpečenstvu náhodnej sekundárnej kontaminácie, je potrebné
pridať do upravenej vody chlór.
Ten
sa pridáva vo veľmi malých dávkach na výstupe z úpravne vody a potom v
rôznych častiach distribučnej siete. Chlór sa pridáva dodatočne preto,
lebo v priebehu distribúcie vody dochádza k jeho spotrebovaniu - reaguje
so stenami potrubia a ďalšími zložkami obsiahnutými vo vode vrátane nežiaducich
mikroorganizmov.
Koncentrácia
voľného chlóru je presne vymedzená Nariadením vlády SR č. 354/2006 Z.z.
a je veľmi prísne kontrolovaná. Chlórovanie pitnej vody je v našich podmienkach
najčastejší spôsob zabezpečovania zdravotne vhodnej mikrobiologickej a
biologickej kvality pitnej vody.
Chlór
ma pred ostatnými spôsobmi dezinfekcie významné prednosti, pretože je
učinný, ľahko sa stanovuje v teréne i aj v laboratóriu. Ďalšia jeho významná
vlastnosť je, že zostáva vo vode vo forme tzv. zvyškového chlóru, ktorý
tak preventívne bráni prípadnej kontaminácii vody v rozvodnej sieti. Do
vodárensky upravenej vody sa dávkuje také nízke množstvo chlóru, aby sa
nezmenili zmyslami ani vnímateľné vlastnosti pitnej vody, najmä zápach
a chuť.
Spotrebiteľ
teda nemusí mať žiadne obavy z konzumácie vody dezinfikovanej chlórom,
vzhľadom na to, že chlór reaguje s vodou pri vzniku kyseliny chlórnej
a chlorovodíkovej. Kyselina chlórna sa rozkladá na atomárny kyslík a kyselinu
chlorovodíkovú, ktorá je aj sučasťou žalúdočných štiav v ľudskom organizme.
Chlór je navyše prchavá látka, ktorá z vody napustenej do pohára, alebo
do inej otvorenej nádoby po krátkom čase vyprchá.
Nespôsobuje
nijaké zdravotné problémy dospelým ľuďom, ale ani dojčatám a batoľatám.
Ani prípadné krátkodobé prekročenie limitu voľného chlóru v čase mimoriadnych
udalostí (napríklad počas povodní) neznamená žiadne zdravotné riziko,
naopak prináša istotu, že sa nevyskytnú žiadne epidémie z požitia alebo
použitia vody.
Zdroj:
Ing. Zuzana Bratská
Regionálny úrad verejného zdravotníctva Košice, vedúca oddelenia hygieny
pitnej vody Národného referenčného centra pre hygienickú problematiku
pitnej vody
Fakty
či fámy o teplej, úžitkovej vode
Je teplá úžitková voda pitná?
Je
potrebné vedieť, že teplá úžitková voda nepodlieha žiadnym normám, žiaden
právny predpis nestanovuje presné požiadavky na jej kvalitu a nepodlieha
ani pravidelným kontrolám. A navyše, kvôli svojej teplote je náchylnejšia
na výskyt baktérií. Teplú úžitkovú vodu je možné vyrábať len z pitnej
vody. O možnostiach jej použitia rozhoduje príslušný orgán verejného zdravotníctva.
Teplú
vodu dodávanú potrubím úžitkovej vody alebo vnútorným vodovodom konštrukčne
prepojeným zmiešavacou batériou s vodovodným potrubím môže výrobca vyrobiť
len z pitnej vody. Preto by sme mohli nadobudnúť dojem, že teplá voda
nemôže ohroziť naše zdravie ani keď ju budeme používať na varenie a prípravu
potravín.
Norma
STN 83 0616 však definuje teplú vodu ako vodu zdravotne nezávadnú, ktorá
však nie je určená na pitie ani na varenie!
Zdroj:
MUDr. Kvetoslava Koppová, PhD., vedúca odboru hygieny životného prostredia
RÚVZ v Banskej Bystrici, časopis Vodárenské pohľady
|